tunéziai konyha
Nemzeti konyhák

Tunéziai konyha

Tunéziában ételkülönlegességekből széles a választék. Az európai látogatók szerint a tunéziaiak úgy megfűszerezik az ételeket, hogy az ízük alapján alig lehet megkülönböztetni őket. A szállodákban ennek éppen az ellenkezője igaz, itt minden étel egyformán fűszertelen.

Tunisz, Hammamet és Sousse jobb éttermeiben igen jó európai konyhát találunk. A tengerparti szállodák kínálatában általában szerepelnek a hazai fogások, de aki igazi specialitásra vágyik, annak az arab vendéglőket ajánljuk. Minden városban találunk olyanokat, ahová nyugodtan beülhetünk, a pincérek szolgálatkészek, a belső díszítés egyszerű és hagyományos.

Ételek

Brik: félkör alakú, könnyű tészta, melyet tojással, spenóttal vagy hús és tonhal keverékével töltenek és jól átsünek. Olcsó és ízletes. Együk ugyanúgy kézzel, mint a helyiek.

Chakchouka: a tunéziaiak büszkén emlegetik paradicsomos-paprikás-fokhagymás nemzeti eledelüket, amelynek buggyantott tojás van a tetején.

Chorba tunisienne: tunéziai leves, melyet specialitásként kínálnak, valójában gyűjtőfogalom, mely lehet paradicsomleves, zöldségleves vagy halleves. A leblabi ma már ritkábban fordul elő, a mdames pedig még kevésbé gyakori. Mindkettő harissával, pirospaprikás szafttal és egyéb fűszerekkel ízesített húslevesféle, csicseriborsóval vagy zöldbabbal készül.

Couscous: nemzeti jelkép. A kuszkusz búzaszemekből főzött kása. A háziasszonyok beáztatják a kiszárított gabonaszemeket, és egy speciális lyukacsos edényben, gyúrható masszává főzik oly módon, hogy a párolódó hal, hús vagy zöldség gőze fölé tartják. Az eredmény egy kellemes lágy étel, ami finoman felveszi a hal, a hús vagy a zöldség sajátos ízét. Az édes kuszkusz valamivel pikánsabb, ebbe diót, mogyorót vagy egyéb gyümölcsöt szórhatnak.

kuszkusz

A hal sütve akár előétel is lehet, vagy comlets de poisson tojással, sült krumplival, paradicsommal, néha borsóval és paprikával. A hal Tunéziában nem csak eledel, hanem szerencsét hozó talizmán is. Halfigurát festenek a házak falára, halszobrokat állítanak fel a házak bejáratánál. Friss házasok halacskát kapnak ajándékba, a nők papírból, szövetből kivágott halakat hordanak a ruhájukon.

Kaftaji: pikáns húsgombócok sütve, borssal, májszeletekkel, hagymával és spárgatökkel ízesítve.

Kamounia: ízletes és laktató szeletelt máj és párolt hús keveréke, bő szafttal, amely ízét-nevét a köménymagról kapta.

Koucha: roston sült ürühús vagy báránylapocka csilivel és burgonyával.

Mechoui: francia változata annak a szónak, mely arabul roston sültet jelent, ez az étel roston sült bárányhúst jelent.

Mechouia: ez egy saláta, felkockázott borsos paradicsom, hagyma és fokhagyma faszénen grillezve, amelyet aztán citromlébe, ecetbe és olajba mártanak, majd kapribogyóval, petrezselyemmel és tojással díszítenek.

Merguez: nehéz, erősen fűszerezett kolbász.

Mirmiz: főtt ürühús lóbabbal, pikáns szaftban.

Ojja: egy tepsinyi rántotta és pirospaprika vajban és olívaolajban megpárolva paradicsompürével és harissával, majd később adják hozzá a húst.

kuszkusz

A tenger gyümölcsei: Tunézia vizei nagyon gazdagok. Igen ízletes a homár, az osztriga, a kagylófélék, a garnéla és a királygarnéla.

Tajine: a pásztorok pástétoma, melegen és hidegen is jó, nehéz és laktató tésztával, valamint tojás vagy sajt közepére helyezett hús szelettel.

Italok

Ahhoz képest, hogy Tunézia mohamedán ország, és az iszlám tiltja az alkohol fogyasztást, néhány igen finom borfajtával büszkélkedhet. A legjobbak, a Sidi Daad, amely nehéz vörösbor, a LaBonne Bouteille és a Chateau Feriani, amelyek könnyebbek, továbbá a Clairet de Bizerte és a Gris de Tunisie nevű rosé. Nagyon kellemes ezen kívül a vörös Lamblot és a Chateau Mornag. Az olcsóbb és kissé durvább Sidi Naceur, Rossel, Grombalia és a Zarrour a vidéki borbarátok kedvence, melyet általában vízzel vagy híg citromlével kevernek, ez a máltai pezsgő. Pezsgők közül a helyi Médaillon Vert kapható, mely édes és elérhető áron van. Sörök közül csak a Celtia van, melyet Tuniszban főznek, valahol a lager és a világos sör közé tehető. Ebből híg Boga citromlé hozzákeverésével gyömbérsör készíthető. Tömény szeszes ital a Boukha, melyhez kólát isznak kísérőként. A Boukhát fügéből desztillálják és legtöbbször aperitifként fogyasztják. A csapvizet kezeljük fenntartásokkal, inkább palackozott ásványvizet igyunk, az Ain Garci egészen kellemes. A mentatea nemzeti ital, kis poharakban szolgálják fel.