rakott krumpli
Egytálételek

Rakott krumpli

A rakott krumpli egy hagyományos, egyszerűen elkészíthető, ízletes krumplis rakott étel. A recept fő összetevői burgonyát, kolbász, tojást és tejföl (só, bors).

Hozzávalók

    1,5 kg burgonya
30 dkg száraz füstölt kolbász (csabai kolbásszal a legjobb)
10 tojás
Só, bors ízlés szerint
1 l tejföl (házi tejföl ajánlott)
Reszelt sajt, TV paprika, paradicsom a tetejére (ízlés szerint)
Tálaláshoz: savanyúság, zöldsaláta, befőtt, savanyú káposzta (ízlés szerint)

Elkészítés

A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk, szeleteljük. A kolbászt (javasolt csabai füstölt vastag kolbász) karikára vágjuk.

Tűzálló tálba vagy magasabb tepsibe rétegezzük. A főtt burgonyaszelet réteget sózzuk, borsozzok. Erre helyezzünk egy réteg kolbászkarikákat, a kolbászokra a tojásokat (szépen, lazán elosztva). A tojásokat is sózzuk, borsozzuk. A rétegelést annyiszor ismételjük, ameddig el nem érjük a sütőedény magasságát. Az utolsó réteg krumpli legyen. Ezt lefedjük vastagon (házi)tejföllel), tetején paprika és paradicsom szeletek.

Ízlés szerint megszórhatjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.