Töltött káposzta
Egytálételek

Töltött káposzta

A fejes káposztát ecetes-sós vízben enyhén puhára főzzük. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl puha, csak annyira, hogy bele tudjuk csavarni a töltelékeket.

A darálthúst az őröltpaprika egyrészét, az őrölt borsot, a gerslit és 2 ek. tejfölt jól összegyúrunk (mintha kolbászhúst gyúrnánk). Amikor a fejeskáposzta készre főtt a leveleket egyenként megtöltjük hússal és közepes hengerszerű gombócokat készítünk. Mikor a gombócok elkészültek, egy nagy lábos aljára elhelyezzük az apró savanyúkáposzta felét. Rápakolunk egy sor tölteléket. Beletesszük a körte vagy birs szeleteket és a darab füstölt húst. Erre ráhelyezzük a többi tölteléket és beterítjük a maradék apró savanyú káposztával. Rárakjuk a babérleveleket és az egész borsot. Beleöntjük a paradicsomlevet és felöntjük bőven vízzel. Sózzuk.

Az összerakott ételt lassú tűzön puhára főzzük.  Mikor elkészült vékony paprikás rántással besűrítjük. Forrás után egy kicsit érdemes meglazítani az ételt a lábosban. Tejföllel tálaljuk.

Hozzávalók

70 dkg darált csirke vagy pulkyahús
80 dkg darált sertés hús
10-15 dkg gersli másnéven árpagyöngye
1-1,5 kg apró savanyú káposzta
1 fej lapos, tölteni való fejes káposzta
1 körte vagy birsalma
tetszés szerint 1 db füstölt sertés hús
1 üveg paradicsomlé
1 tk egész bors
1 tk őrölt bors
5-6 db babérlevél
1 ek ecet

tejföl
2 ek őrölt pirospaprika