Szicíliai konyha
Nemzeti konyhák

Szicíliai konyha

A szicíliai konyha felvonultat minden finom ételt amely az olasz konyhára jellemző valamint vannak Szicíliához köthető egyedi specialitások is.

Szicíliai étkezési szokások

Szicíliaiak az ebédre és vacsorára sokkal nagyobb figyelmet fordítanak, a reggeli csupán munkába menet egy büfében, kávé és sütemény általában.

Ebédidő 13h -15.30h közötti időszak, az éttermek ebben az időszakban vannak nyitva, valamint vacsora idején 20 órától éjfélig.

Ebéd fogásai: Előétel (=antipasto), első fogás (=primo piatto): tészta étel vagy rizotto, második főfogás(=secondo piatto): hal vagy hús általában, opcionálisan dolce(=édesség) és kávé zárja az ebédet.

Szicíliai ételek

A szicíliai konyha nagyon egészséges és széles választékot kínál mind a húsevőknek mind a vegetáriánusoknak. Legjellemzőbb elemek az olivaolaj és a tengeri herkentyűk, halak, rákok, a tenger gyümölcsei .

Kelet-szicíliai specialitás a Pesce Spado, kardhal szeletekben grillezve vagy tekercsekben elkészítve, füstölve vagy olivaolajjal vékonyan megkenve tálalják.

Palermoi jellegzetesség a sült szardínia, gyógynövényekkel és fenyőmaggal töltve készítik el.
Jellemző borjú ételek az Involtini alla Siciliana, borjútekercs sajttal, sonkával töltve, valamint a Scaloppine amely szalonnás fokhagymás apró borjúszeleteket takar.

Természetesen tésztákban sincs hiány, a szardíniás tészta, a hagyományos olivaolajas paradicsomszószos spaghetti, a pizzák is megtalálhatóak az éttermekben.

A vegetáriánusok számára is sokféle étel választható, a több évszázados szegénység alakította, hogy találékonyan változatosan készítették el a szicíliaiak a legegyszerűbb ételeket is. Nevezetes étel a caponata saláta amely padlizsán, paradicsom, zeller, kapribogyó, oliva és szardella felhasználásával készül.

Szicíliai italok

Alkoholmentes italok közül népszerűek a mandulás ízesítésű tejes italok valamint a latte di mandorla, ami mandulatejet jelent, vízből és mandulavelőből készítik.

Szicília borai közül a legnevesebb a Marsala bor amely egy édes, 15-20% alkoholtartalmú bor, hűtés nélkül, szobahőmérsékleten fogyasztják. Jó hírnévnek örvend még a Corvo nevű bor amely fehér és vörös valamint Regaliali fehérbor.

Éttermekben leggyakrabban előforduló bor a Corvo di Salaparuta amely jó választás húsokhoz, halételekhez ideális az alcamoi rapitala nevű fehér bor.

Utazási tippek Olaszországban
Emilia Romagna