A gin az egyik legnemesebb és legsokoldalúbb szeszes ital, amely az utóbbi évtizedekben új reneszánszát éli. Eredetileg gyógyszerként született a 17. században, de mára a koktélkultúra egyik legfontosabb összetevője lett. A gin lényege, hogy gabonaalapú párlatot ízesítenek különféle növényi összetevőkkel – az úgynevezett botanikákkal –, melyek közül a legfontosabb a boróka, hiszen ez adja a gin karakteres, fenyőre emlékeztető aromáját. A különböző típusok közötti eltérést a lepárlási technika, a botanikák aránya és a készítés módja határozza meg.
London Dry Gin – a klasszikus és legtisztább stílus
A London Dry Gin a legismertebb és legelterjedtebb ginfajta, amely a 19. század közepén vált szabvánnyá. Neve nem földrajzi eredetre utal, hanem a gyártási módszerre. Ebben a kategóriában a lepárlás után nem adható hozzá mesterséges aroma vagy cukor, csak természetes növényi összetevők. Az ital száraz, friss és tiszta, domináns borókás ízvilággal.
A legismertebb márkák közé tartozik a Tanqueray, amely a klasszikus négy botanikára épül – boróka, koriandermag, angyalgyökér és édesgyökér –, így elegáns és harmonikus ízű. A Beefeater a londoni tradíció egyik őrzője, kissé citrusosabb karakterrel, míg a Bombay Sapphire modern stílusával és tizenegy botanikás receptjével vált világhírűvé.
A London Dry Gin tökéletes alap a klasszikus koktélokhoz, mint a Gin & Tonic, a Martini vagy a Negroni, hiszen semleges, mégis karakteres.
Plymouth Gin – a tengerészek itala
A Plymouth Gin földrajzilag védett eredetmegjelölésű ital, amely csak az angliai Plymouth városában készülhet. Íze valamivel édeskésebb és földesebb, mint a London Dry változaté, mivel a recept kevesebb citrusfélét és több gyökeres növényt tartalmaz.
A Plymouth Gin a brit haditengerészet egyik kedvenc itala volt: a 19. században szinte minden hajón tartottak belőle. A márka klasszikus változata, a Plymouth Original, lágy és krémes textúrájú, míg a Navy Strength 57%-os alkoholtartalmával a legerősebb ginek közé tartozik.
Old Tom Gin – az édesebb, viktoriánus stílus
A Old Tom Gin a 18–19. században volt népszerű, majd a modern kézműves lepárlók élesztették újjá. Ez a stílus édesebb és gazdagabb, mint a London Dry, mivel cukrot vagy mézet is tartalmaz. A boróka mellett gyakran jelennek meg fűszeres, citrusos és virágos jegyek, amelyek lágyabbá teszik az italt.
Az Old Tom gin a klasszikus koktélkorszak egyik alappillére volt – például a Tom Collins és a Martinez eredetileg ezzel készült. Kiváló példái közé tartozik a Hayman’s Old Tom és a Ransom Old Tom, amelyek hűen tükrözik a viktoriánus ízvilágot. Az édesebb karakter miatt azoknak is kedvelt, akik most ismerkednek a gin világával.
Genever – a gin őse
A gin eredete a holland Genever italra vezethető vissza, amelyet a 16. században már gyógyászati célokra fogyasztottak. A genever alapja malátás gabonapárlat, amelyet borókával és más növényekkel ízesítenek. Ennek köszönhetően testesebb, whiskyre emlékeztető íze van.
A genever két fő típusa a Oude (régi stílusú) és a Jonge (modern). Az Oude lágyabb, édeskés, míg a Jonge szárazabb és tisztább. A holland Bols Genever a legismertebb képviselő, amelyet gyakran tisztán, kis pohárból fogyasztanak, de koktélokban is remekül használható. A genever egyedülálló kapcsolatot teremt a whisky és a gin világa között.
Contemporary és New Western Dry Gin – a modern irányzat
A 21. század ginforradalma új stílust hozott létre, amelyet gyakran Contemporary vagy New Western Dry néven emlegetnek. Ezeknél a boróka már nem kizárólagos ízjegy, hanem csak egy a sok botanikai összetevő közül. A modern lepárlók merészen kísérleteznek virágokkal, gyógynövényekkel, citrusokkal és egzotikus fűszerekkel, hogy egyedi aromavilágot hozzanak létre.
A spanyol Gin Mare olíva, rozmaring, bazsalikom és kakukkfű felhasználásával mediterrán karaktert kínál. Az amerikai Aviation Gin (amelyet Ryan Reynolds színész tett világhírűvé) levendulás, fűszeres, virágos ízvilágot képvisel. Az Hendrick’s Gin pedig rózsa és uborka hozzáadásával teremtett új, friss és elegáns stílust, amely azonnal kultikus itallá vált.
Ezek a ginek a kreativitásról és a kifejező szabadságról szólnak – egy pohárban találkozik a kézművesség és a modern design.
Flavored és Pink Gin – a kísérletező ginvilág
A modern ginpiac egyik legnagyobb trendje az ízesített gin, különösen a Pink Gin, amely gyümölcsös, virágos vagy fűszeres aromákkal gazdagított ital. A rózsaszín gin általában eperrel, málnával vagy gránátalmával készül, ami enyhén édes, frissítő karaktert ad.
A Gordon’s Pink az egyik legismertebb ilyen ital, amely a klasszikus Gordon’s London Dry alapjára épül, gyümölcsös aromákkal kiegészítve. Az Edinburgh Gin és a Whitley Neill is különféle ízesített verziókat kínál – például rózsaszirommal, rebarbarával, bodzával vagy citrusokkal. Ezek a ginek nemcsak koktélokhoz, hanem önmagukban, tonikkal vagy jéggel is népszerűek.
A flavoured gin kategóriájába tartoznak a fűszeres és gyógynövényes változatok is, amelyekben például gyömbér, fahéj, vagy levendula dominál. Ezek új dimenziókat adnak a gin- és tonic-élménynek.
Navy Strength – a tengerészek ereje
A Navy Strength gin az 57%-os alkoholtartalommal bíró, extra erős változat. A név a brit flottához kötődik: a magas alkoholtartalom azért volt fontos, mert ha a gin véletlenül a puskaporral érintkezett, az még így is meggyulladt. Az ilyen típusú gin erőteljes, robusztus, de nem durva; ízei koncentráltabbak, és koktélalapként különösen hatásos.
A Plymouth Navy Strength vagy a Four Pillars Navy Strength remek példák erre a stílusra – intenzívek, mégis harmonikusak, és karakterük jól érvényesül tonikkal vagy citrusos kiegészítőkkel.
A gin jövője és sokszínűsége
A gin mára a kézműves szeszek egyik legdinamikusabban fejlődő kategóriája. Több ezer lepárló működik világszerte, és minden régió saját karaktert ad az italnak. A klasszikus London Dry mellett egyre több kisüzemi gin jelenik meg, amelyek helyi növényekkel dolgoznak: levendulával Provence-ból, fenyőrüggyel Skandináviából, citrusokkal Spanyolországból.
A gin különlegessége, hogy egyszerre őrzi a tradíciót és a kreativitást. Lehet elegáns és visszafogott, vagy merész és extravagáns. Egy dolog azonban minden fajtában közös: a boróka illata, amely az évszázadok alatt is a gin szívét és lelkét jelenti.