Egyiptomi konyha
Nemzeti konyhák

Egyiptomi konyha

Az egyiptomiak szeretik a finom ételeket, és nagyon sok specialitásuk van.

Egy régi arab közmondás szerint a vendég annyira tiszteli házigazdáját, amennyi ételt elfogyaszt az asztalánál. a kínálásoknak valóban se vége,se hossza, de udvariasan vissza is lehet utasítani. A vendégszeretet még a sivatagban is érvényesül, ahol az utazó “Allah vendége”.

Azok akik jobban szeretik a megszokott ízeket, az elegáns hotelekben és éttermekben étkezzenek. Azok számára, akik belekóstolnak a helyi különlegességekbe, a következő rövid ismertetőt ajánljuk;

KEBAB: kockára vágott bárányhús citromlével és olivaolajjal bedörzsölve, rövid nyársra tűzve, faszénen sütik.

SHWARMA: függőleges nyársakon sült bárányhús, két kovásztalan kenyér között.

KOFTA: fűszeres darált bárányhús virsliformára töltve; rövid nyársakra tűzik, gyakran kebabbal felváltva.

FOOL: különféle párolt babból álló étel, arab kenyérrel gyakran reggelire is adják.

SAMAK: halak és kagylók a Nílusból és a Földközi-tengerből,bőséges és ízletes.

BACLAVA: több réteg kelt tészta cukros diós töltelékkel. a sütőből kivéve leöntik mézzel.

SHAI: tea, rendszerint pohárban szervírozzák.

ASSIR: friss gyümölcslé.

DOUM: Asszuán környéki, gyümölcsszerű ital, pálmafa belsejéből készítik.

STELLA SÖR: a belga Stella Artois-hoz hasonló, a turisták körében közkedvelt sör.