görög konyha
Nemzeti konyhák

Görög konyha

Az előételeket és a salátákat friss kenyérszeletekkel tálalják. Népszerű a reszelt fokhagymával, uborkával kevert joghurt (tzatziki) és a szintén fokhagymás padlizsánkrém (melitzano).

A rántott sajt (saganaki), a vajban sült polip és cukkini szintén részét képezheti a görög étkezés kezdeti szakaszának. Az ételeket könnyű olíva olajjal, citrommal készítik.

A moussaka cukkini és darált hús besamelmártással, a pastitsio tészta és vagdalt hús. A töltött paradicsomot, paprikát legtöbbször rizzsel darált hússal és fűszerekkel készítik.

Ha kedveli a húsételeket, kóstolja meg a stifado-t, amely paradicsomszószos nyúl, vagy a helyiek körében népszerű borjúhúst apró hagymafejekkel. A húsgolyókat (keftedes) rendszerint sült krumplival és ketchuppal adják. A tavernák kínálatában megtalálható a roston sült csirke (kotopoulo), a halféleségek és a tengeri herkentyűk.

Az uzo híres görög ital, kezdjük tehát ezzel! Legtöbbször kis pohárral hozzák ki, néhány falat harapnivaló (paradicsom karikák, pár szem mogyoró, olajbogyó, kenyér) kíséretében. A sörivók palackozott és csapolt sörök közül választhatnak. A helyi bor (retsinato) különleges zamatáért a belekevert gyanta a felelős. A borpárlatok közül a Metaxa a legismertebb. A nyári melegben jól esik a frappe, a hideg kávé.

Használja ki a görög konyhaművészet fantasztikus változatosságát, de ha kedve szottyan más ízekre, Görögországban számos nemzetközi étterem is van.