olasz konyha
Nemzeti konyhák

Olasz konyha

Az olasz konyha eredete az ókori Róma hagyományait követi, ezt bizonyítják többek között a Pompei-ben talált leletek, minek során rengeteg étkezőhelyet és konyhát feltártak. Az olasz konyhát elsősorban a könnyedség jellemzi, ennek az olívaolaj az alapja, mely nagyon sok készül az országban, továbbá a tengeri ételek, halak, rákok.

A levesek közül legnépszerűbb a húsleves, mely marhahúsból, kolbászból és sonkából készül, továbbá a minesztra, mely egy sűrű zöldség leves. A levesek állandó kísérője a parmezán sajt.

olasz pizza

Előételeik főként tésztafélék és zöldségek. A makarónit és spagettit mindig frissen főzik, az öntet mindig paradicsomos. Sok töltött tésztaféléjük van, melyeket húsokkal, raguval, sajttal töltenek. Zöldségekből is sok előételt készítenek, legkedveltebb az articsóka. Meleg előételként tojásételeket és rizottót tálalnak fel.

A tengeri ételek rengeteg fajtáját találhatjuk meg az olasz étrendben. Halakat, rákokat, csigák és osztrigák. Ugyanolyan gyakoriak, mint a húsételek, melyek közül a kedvenc a házi nyúl és a különleges sonkák. A főzelékeket hasonlóan készítik, mint az angolok és a franciák. Salátákat az év minden szakában fogyasztanak általában olívaolajjal vagy öntetekkel, melynek leggyakoribb velejárója a citromlé ízesítés. A nálunk használatos fűszereken kívül, speciálisan az oreganot és a rozmaringot alkalmazzák igen gyakran, továbbá a sáfrányt.

Az étkezést általában sajttal zárják, melyeket gyümölcsökkel vagy retekfélékkel fogyasztanak. Az étkezések végéről az olasz fagylalt specialitások sem maradhatnak el, bár ez nem hagyományos, de gyakori. Az étkezések legvégső zárása a méregerős kávé, továbbá a bor, cinzano vagy a grappa.