Krumplis tészta
Tészták

Krumplis tészta

A krumplis tészta közkedvelt magyar ételek alapja, mint pl. a nudli vagy a szilvásgombóc. Nincs gyerek, aki nem szereti.

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 3 közepes méretű burgonya
  • 1 tojás
  • Só ízlés szerint
  • 1 ek olaj vagy zsír

krumplis tészta alap

Elkészítés

A burgonyákat meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk és puhára főzzük sós vízben. Amikor a krumplik puhára főttek, szinte pürészerűre törjük őket. Hagyjuk kihűlni.

A lisztet tálba szórjuk, mélyedést készítünk a közepébe, majd beleütjük a tojást. Sózzuk, hozzáadjuk az olajat és a burgonyapürét.

Elkezdjük összegyúrni a tésztát, amihez fokozatosan adagoljuk a hidegvizet, amíg rugalmas, de nem ragadós tésztát kapunk.

Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát olyan vastagságúra, amit a belőle készített étel megkíván. Ha nudli készül belőle kb. 5-6 cm hossz 7-8 mm vastagságú „hurkákat”, míg gombóchoz 8-10 cm2 nagyságú négyzetekre, derelyéhez vékonyabb tésztát és rombuszokat készítünk belőle, majd vágjuk fel csíkokra vagy kockákra.