A krumplis tészta közkedvelt magyar ételek alapja, mint pl. a nudli vagy a szilvásgombóc. Nincs gyerek, aki nem szereti.
Hozzávalók
- 40 dkg liszt
- 3 közepes méretű burgonya
- 1 tojás
- Só ízlés szerint
- 1 ek olaj vagy zsír
Elkészítés
A burgonyákat meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk és puhára főzzük sós vízben. Amikor a krumplik puhára főttek, szinte pürészerűre törjük őket. Hagyjuk kihűlni.
A lisztet tálba szórjuk, mélyedést készítünk a közepébe, majd beleütjük a tojást. Sózzuk, hozzáadjuk az olajat és a burgonyapürét.
Elkezdjük összegyúrni a tésztát, amihez fokozatosan adagoljuk a hidegvizet, amíg rugalmas, de nem ragadós tésztát kapunk.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát olyan vastagságúra, amit a belőle készített étel megkíván. Ha nudli készül belőle kb. 5-6 cm hossz 7-8 mm vastagságú „hurkákat”, míg gombóchoz 8-10 cm2 nagyságú négyzetekre, derelyéhez vékonyabb tésztát és rombuszokat készítünk belőle, majd vágjuk fel csíkokra vagy kockákra.