A tea a világ egyik legősibb és legelterjedtebb itala, amely több ezer éves múltra tekint vissza. Eredete Kínához kötődik, ahol már i. e. 2700 körül fogyasztották gyógyító és frissítő hatásai miatt. A tea lényege, hogy a Camellia sinensis növény leveleit különféle módokon fermentálják, szárítják és feldolgozzák, így jönnek létre a különböző típusok. A feldolgozás módja határozza meg, hogy milyen színű, ízű és hatású lesz a tea, ezért minden csésze egy más világot rejt magában.
Fekete tea – a klasszikus erő
A fekete tea a legelterjedtebb teafajta, különösen Európában és Észak-Amerikában. A levelek teljes oxidációs folyamaton mennek keresztül, amely során sötétbarna vagy fekete színt kapnak, és intenzív, telt ízvilág alakul ki. A fekete tea koffeintartalma a legmagasabb a teák között, így élénkítő hatása erőteljes.
A legismertebb fekete teatermő vidékek India, Srí Lanka és Kína. Az indiai Assam tea testes, malátás ízű, erős karakterű ital, gyakran reggeli teák alapja. A Darjeeling, amelyet gyakran „a teák pezsgőjeként” emlegetnek, finomabb, virágos aromájú, aranyszínű infúzióval. A Ceylon (Srí Lanka) teák friss, citrusos jegyekkel rendelkeznek, míg a kínai Keemun lágyabb, enyhén füstös ízvilágot kínál.
A fekete tea sokféle keverékben is elérhető. Az Earl Grey például bergamottolajjal ízesített fekete tea, amely elegáns, aromás karakterével vált világhírűvé. A Breakfast Blend típusú teák – például az English Breakfast vagy az Irish Breakfast – erőteljes, tejes fogyasztásra is alkalmas italok.
Zöld tea – a természetes frissesség
A zöld tea levelei nem mennek át oxidáción, így megőrzik természetes színüket és antioxidáns-tartalmukat. Ez a tea a legegészségesebb fajták közé tartozik, hiszen rengeteg polifenolt és katechint tartalmaz, amelyek védik a szervezetet a sejtkárosodástól.
A legismertebb zöld teák Kínából és Japánból származnak. A kínai Sencha és Longjing (Sárkánykút) teák lágy, enyhén diós és füves ízvilágúak, míg a japán teák – például a Matcha és a Gyokuro – gazdagabb, umamisabb karakterűek. A Matcha porrá őrölt zöld tea, amelyet vízben felhabosítva fogyasztanak; ez a japán teaszertartások központi eleme.
A zöld tea fogyasztása élénkít, de nem okoz hirtelen energialöketet, mint a kávé. L-teanin tartalma fokozatos, nyugodt éberséget biztosít. Az ital kiválóan illik mindennapi fogyasztásra, de a gasztronómiában is előszeretettel használják desszertek, például fagylaltok és sütemények ízesítésére.
Fehér tea – a tisztaság és finomság itala
A fehér tea a legkevésbé feldolgozott teafajta. A fiatal, még ki nem nyílt rügyeket és néhány zsenge levelet kézzel szedik, majd enyhén szárítják. Oxidáció alig történik, ezért a fehér tea rendkívül finom, lágy ízű és magas antioxidáns-tartalmú.
A legismertebb fehér teák Kínából származnak. A Bai Hao Yinzhen (Silver Needle) kizárólag rügyekből készül, íze könnyed, édeskés, virágos. A Bai Mudan (White Peony) már leveleket is tartalmaz, így kissé karakteresebb. A fehér tea különösen érzékeny ital, alacsonyabb hőmérsékletű víz (kb. 75 °C) és rövidebb áztatási idő mellett bontakozik ki legjobban.
Fehér teát gyakran választanak azok, akik egészséges alternatívát keresnek, mivel természetes módon tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat.
Oolong tea – a félúton a fekete és zöld között
Az oolong (vagy wulong) tea részlegesen fermentált, vagyis oxidációs szintje a zöld és fekete tea között helyezkedik el. Íze ezért egyszerre friss és gazdag, virágos és pörkölt jegyeket is hordoz. Az oolong teák Kínában és Tajvanon különösen nagy becsben állnak, hiszen a legfinomabb változataikat kézzel sodorják és kis mennyiségben készítik.
A Tie Guan Yin (Vas Istennő) a legismertebb kínai oolong, amely lágy, orchideára emlékeztető aromájáról híres. A tajvani Dong Ding és Alishan teák magashegyi ültetvényeken nőnek, így különösen illatosak és édesek. Az oolong tea elkészítése a kínai teaceremóniák (gongfu-cha) fontos része, ahol a víz hőmérsékletét és az áztatás idejét tökéletes precizitással szabályozzák.
Pu-erh tea – a föld és az idő teája
A Pu-erh különleges, érlelt kínai tea, amely Yunnan tartományból származik. Ez az egyetlen teafajta, amelynek íze az évek során folyamatosan változik, mélyül és nemesedik, akárcsak a boré. A Pu-erh leveleit fermentálják, majd préselik, és akár évtizedekig érlelik korong, tégla vagy golyó formájában.
Íze földes, ásványos, enyhén füstös és gyógyteaszerű. A Pu-erh nemcsak íze miatt különleges, hanem emésztést segítő és koleszterinszint-csökkentő hatása miatt is. Kínában gyakran fogyasztják nehéz ételek után.
Sárga tea – ritka és kifinomult
A sárga tea a legritkább teafajta, amelyet szintén Kínában állítanak elő. A feldolgozása a zöld teához hasonló, de egy rövid fermentációs fázison is átesik, ami enyhén selymesebb, édesebb ízt ad neki. A legismertebb típus a Junshan Yinzhen, amelyet egykor kizárólag a császári udvar számára termeltek. A sárga tea ma is luxuskategóriás italnak számít, és különleges ajándékként is gyakran választják.
Gyógy- és ízesített teák
A gyógyteák technikailag nem valódi teák, mivel nem a Camellia sinensis növényből készülnek, hanem különféle gyógynövényekből, virágokból és gyümölcsökből. Ilyen például a kamilla, a csalán, a citromfű vagy a hársfavirág teája, amelyek nyugtató, emésztést segítő vagy immunerősítő hatásuk miatt népszerűek.
Az ízesített teák a hagyományos zöld vagy fekete teák aromásított változatai, amelyeket gyümölccsel, virágszirmokkal vagy fűszerekkel egészítenek ki. A jázmin tea például zöld tea és jázminvirág keveréke, míg a chai Indiából származó fűszeres fekete tea, amelyben fahéj, kardamom, gyömbér és szegfűszeg keveredik.
A tea világa ma
A tea mára nem csupán ital, hanem életforma. A különböző teafajták más-más hangulatot, napszakot és életstílust képviselnek: a fekete tea a reggel lendületét adja, a zöld tea a délután nyugalmát, a fehér és oolong teák pedig a meditáció és elmélyülés italai. A modern teafogyasztás új irányokat is felvett: a hideg teák, a matcha italok és a kézműves teakeverékek világszerte újraértelmezik a tea szerepét.
A tea tehát nemcsak a világ egyik legősibb, hanem legváltozatosabb itala is, amelyben minden korty egy apró utazás Ázsiától Európáig, a hagyománytól a modern élet ritmusáig.