Sárgaborsó főzelék
Főzelékek

Sárgaborsó főzelék

A sárgaborsó főzelék a magyar konyha régi, egyszerű, tápláló ételei közé tartozik. A sárgaborsó (másnéven felesborsó) melegítő étel, így inkább fogyasztják a hideg időszakokban, mint nyáron.

Hozzávalók

  • 25 dkg sárgaborsó
  • 5 dkg vaj
  • 1-2 szál répa
  • Só, bors esetleg cumin (római kömény) ízlés szerint

Tálaláshoz

  • 2 dl tejföl (opcionális)
  • Petrezselyemzöld a díszítéshez
  • 1 gyömbér gyökér
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg száraz, füstölt vékonykolbász, inkább borsosabb, mint pirospaprikásabb

Elkészítés        

A sárgaborsót már előző este beáztathatjuk, hogy könnyebben puhuljon főzésnél. Sós vízben kezdjük el főzni, amikor fél puha hozzá tehetünk 1-2 db nagyobb darabokra vágott répát. Amikor puhára főtt, összeturmixoljuk.

Az így kapott sűrű masszába belekeverjük a vajat, sózzuk, borsozzuk, s aki szereti római köménnyel bolondíthatja.

Sűríteni nem szükséges külön. A magyar konyha szeret mindent berántani vagy habarni. Bátran elhagyható ez az ütem a sárgaborsó főzelék készítésénél, ami így egészségesebb étel marad.

A tálaláshoz lehet mellé tenni tejfölt vagy reszelt gyömbérágyon, és apróra vágott fokhagymán átsütött vékony kolbászkarikákat.