A sárgaborsó főzelék a magyar konyha régi, egyszerű, tápláló ételei közé tartozik. A sárgaborsó (másnéven felesborsó) melegítő étel, így inkább fogyasztják a hideg időszakokban, mint nyáron.
Hozzávalók
- 25 dkg sárgaborsó
- 5 dkg vaj
- 1-2 szál répa
- Só, bors esetleg cumin (római kömény) ízlés szerint
Tálaláshoz
- 2 dl tejföl (opcionális)
- Petrezselyemzöld a díszítéshez
- 1 gyömbér gyökér
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg száraz, füstölt vékonykolbász, inkább borsosabb, mint pirospaprikásabb
Elkészítés
A sárgaborsót már előző este beáztathatjuk, hogy könnyebben puhuljon főzésnél. Sós vízben kezdjük el főzni, amikor fél puha hozzá tehetünk 1-2 db nagyobb darabokra vágott répát. Amikor puhára főtt, összeturmixoljuk.
Az így kapott sűrű masszába belekeverjük a vajat, sózzuk, borsozzuk, s aki szereti római köménnyel bolondíthatja.
Sűríteni nem szükséges külön. A magyar konyha szeret mindent berántani vagy habarni. Bátran elhagyható ez az ütem a sárgaborsó főzelék készítésénél, ami így egészségesebb étel marad.
A tálaláshoz lehet mellé tenni tejfölt vagy reszelt gyömbérágyon, és apróra vágott fokhagymán átsütött vékony kolbászkarikákat.