kavarma
Nemzeti konyhák

Bolgár konyha

Bulgária jellegzetes sajátossága a bolgár konyha, mely változatos és népszerű, nem csak a bolgár határokon belül. Bulgáriai nyaralás alkalmával érdemes a leggyakoribb ételeket megkóstolni.

A bolgár konyha a mienkhez hasonlóan előételként levessel kezdődik. Népszerű a Shkembe chorba, azaz pacalleves tejjel, fokhagymával, ecettel és chilivel. Ennél is hagyományosabb a bob chorba, mely egy igen népszerű bolgár étel, gyakorlatilag megegyezik a bablevessel, azzal a kivétellel, hogy fodormentával is megfűszerezik, ami igen érdekes ízt ad neki. Igen gyakori a tarator, mely egy hideg leves és nem csak Bulgáriában elterjedt, hanem Albániában és Macedóniában is. Joghurtból, uborkából, dióból áll, melyet olajjal készítenek el és kaporral fűszereznek. Gyakran jéggel tálalják.

A főételek közül a legismertebb a mish-mash, mely bolgár omlett paradicsommal, paprikával és feta sajttal. A másik közismert főétel a moussaka, mely vagdalt húsból és padlizsánból áll, burgonyával körítve, fehérmártásban. A sarmi teljesen megfelel a töltött káposztának, azzal a különbséggel, hogy sokszor szőlőlevélbe tekerik. Ez a bolgárok tradicionális karácsonyi fogása. A drob sarma májból készített főétel, melyet rizzsel fogyasztanak. A kavarma egy közkedvelt bolgár nemzeti étel, mely húsból és zöldségekből készül, elkészítési módja területenként eltérő. A popara jellegzetes reggeli eledel, melyet kenyérből, bolgár fehérsajtból és tejből készítenek.

Saláták közül világszerte ismert a sopszka, mely paradicsomból, uborkából, hagymából, paprikából és bolgár sajtból készül. Az összetevőket jellegzetesen kocka alakúra darabolják, majd olíva olajjal leöntik. Hasonlóan közkedvelt a lyutika saláta, melynek összetevői paprika, paradicsom, fokhagyma és hagyma, helyenként joghurtot, bolgár sajtot, tojást és csirkehúst is adnak hozzá.

A bolgár desszertek igen finomak, legismertebb a baklava, mely egy édes, ragadós rétesféle, világszerte ismert. A garash nevét tekintve a magyar nyelvből származik, ez a hagyományos bolgár csokitorta. A Cozonac húsvéti édesség, mely édes kenyér mazsolával.

Bolgár italok

Bulgáriában a többi országhoz hasonlóan, megtaláljuk az országra jellemző egyedi italokat. Mint a legtöbb területen, itt is régi hagyományai vannak a borkészítésnek, tekintettel arra, hogy Bulgária öt borvidékkel rendelkezik. A legjobb bolgár bor a Mavrud, mely tiszta aromájú vörösbor, a Thrace borvidékről származik. Bulgáriában híres bor még a Gamza, mely vörösbor, a magyarországi Kadarkával megegyezik. A Dirnyat fehérbor, a Melnik és a Misket vörösbor, a Muscat muskotályos és a Pavrid szintén vörösbor.

Röviditalok területén az édes mentalikőr a legnépszerűbb, melyet fodormenta olajból készítenek. A bolgár pálinka a rakia, melyet többnyire salátával fogyasztanak. A Pelin borból és gyümölcsökből készül, 34 gyógynövény hozzáadásával. A boza egy nagyon alacsony alkohol tartalmú ital, mely az egész Balkánon közkedvelt. Búzából vagy kölesből és kukoricából készített, erjesztett ital. Az ayran joghurtból és vízből készül, gyakran só hozzáadásával. Ez az ital alkohol mentes. Bulgárián kívül Örményországban, Törökországban, Libanonban és Iránban is előszeretettel fogyasztják.