Az ország Európa egyik legrégibb nemzeti állama. A Portugálok büszkék nemzeti kultúrájukra és nemzeti ételeikre. Finom boraik történelme jóval korábbi időkre nyúlik vissza. A rómaiak Kr. E. 216–ban jutottak el erre a vidékre és kezdték el termeszteni a szőlőt.
Görög konyha
Az előételeket és a salátákat friss kenyérszeletekkel tálalják. Népszerű a reszelt fokhagymával, uborkával kevert joghurt (tzatziki) és a szintén fokhagymás padlizsánkrém (melitzano).
Máltai konyha
Fenek bit-tewm u bl-inbid: Ezt a nyelvtörőt úgy fordíthatnánk magyarra, hogy „nyúl fokhagymával és borral”. Egyike a nemesebb nemzeti ételeknek, melyet a máltaiak vasár- és ünnepnapokon fogyasztanak. Húsvétkor szinte elmaradhatatlan az ünnepi asztalról egy nyulas fogás, azaz fenek. A párolt nyúlhúsból mártást is készítenek, és főtt tésztára öntve tálalják.
Thai konyha
A thaiföldi konyha a világ egyik leggazdagabb és legváltozatosabb konyhája. Megtalálhatók benne a kínai és az indiai konyha elemei is, ezek egészen tökélyre fejlesztették. A thaiföldiek egyszerre kis adagokat fogyasztanak, de viszonylag gyakran étkeznek. Különösen kedvelik a csípős ételeket.
Kínai konyha
A kínai konyha méltán világhírű, a legízletesebb specialitások azonban kizárólag éttermekben és szállodákban kaphatók, a hétköznapi étkezésben a híres kínai ételek nem szerepelnek.
4 különböző tájjellegű ételkészítési mód figyelhető meg az országban.